Как да преценим кой вид лазер е подходящ за нашата практика


Историята на Лазерите започва от далечната 1917 година, когато Алберт Айнщайн създал  своята теория за взаимодействието на радиацията с материята. Това дава възможност за създаване на квантови усилватели и генератори на електромагнитни вълни.

Теорията на Айнщайн става предпоставка за по-задълбочени теоретични изследвания на конструкцията на светлината и изграждането на видима светлина, наречена “maser” или „лазер“. Така през 1960 година в Малибу, Калифорния е демонстриран първият лазер от д-р Теодор Майман  за лабораторията на компания Hughes Aircraft.

Първият лазер е бил рубинов кристал с оптично напомпване с честота от 694 nm.

Терминът лазер произлиза от първите букви на думите: Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation, което означава Светлинно разпространение на стимулирано даиационно лъчение.

Лазерите се развиват изключително бързо и започват да намират приложение не само в химията, промишлеността, биологията, но и в медицината, дерматологията, козметиката и много други.

За козметични процедури лазерните апарати могат да се използват за премахване на окосмяване, белези, акне, татуировки, стрии, подмладяване и др. За всяка една от терапиите е необходим конкретен вид лазер, с който най-ефективно да се извърши процедурата.


Кои са типовете лазери за подмладяване на кожата?

В съвременната козметика лазерите, спомагащи за възвръщането на младежкия и сияен вид на кожата се наричат лазерен рисърфисинг (ResurFX).  До скоро двата основни типа лазери бяха т. нар. аблативни и неаблативни. От няколко години в естетичната медицина място намира и фракционната технология.


  • Аблативни лазери

При този тип лазери енергията от лазерния лъч е насочена към повърхността на кожата. Основният принцип,  с който действа е, че лазерния интензитет загрява водата в епидермиса. По този начин горните слоеве на тъканта се премахват по изключително прецизен начин с контролирана дълбочина.

При процедури с аблативен лазер има период на регенериране и възстановяване. При този процес кожата произвежда нов колаген. В следствие на манипулациите се подобрява общото състояние на тъканите: заздравена, гладка и стегната кожа. Терапиите спомагат за премахването на белези от акне и увредената от слънцето кожа.

Терапиите с аблативните лазери траят около 15 минути, след което следва затопляне и зачервяване на кожата. Това от своя страна налага престой в клиника за няколко часа, за да може кожата да бъде охладена и успокоена. В следващите няколко дни са възможни отоци, за това трябва стриктно да се следват инструкциите на лекарите.

Курсът от процедури обикновено е около 1 до 3, в зависимост от състоянието на кожата, като интервалът между тях е минимум 45 дни. За максимално добри резултати е хубаво да се намалят стресът, пушенето, излагането на слънце, нездравословното хранене, солаиумът и др. За сметка на дискомфорта от процедурите аблативните лазери дават доказано добри резултати: стягане, повдигане кожата на лицето, изглаждане на бръчките и др.

До момента в лазерната медицина са познати два вида аблативни лазери: Ербиум и CO2.


  • Ербиум или CO2?

CO2 е утвърден и с признати резултати в подмладяването на лицето. При него се осъществява дълбок пилинг, но възстановяването понякога отнема няколко месеца. Може да се използва за премахването на дълбоки бръчки, белези, акне, брадавици, родилни петна, отпусната кожа и др. Чрез него се стимулира образуването на нов колаген. Може да се прилага за мазоли, някои форми на рак на кожата и др.

При Ербиум лазерите възстановителният процес е по-кратък. Отново е придружен от зачервяване, но рискът от неравномерно пигментиране е по-малък. Резултатите с този лазер обикновено са по-трайни. Отоците и подутините изчезват до 1-2 седмици.

Разбира се, най-добре е подробна лична консултация с терапевт за това терапиите с кой лазер са по-подходящи за отделния тип кожа.


  • Неаблативни лазери

Неаблативната лазерна процедура представлява комплексно третиране на голяма част от кожните промени, свързани с възрастта. Такива са появяването на нееднородна структура на кожата, разширени пори, бръчки, дифузна червенина и др.

Неблативните лазери действат на средния слой на кожата като не нарушават конструкцията на епидермиса. Възстановителният процес от процедурите с тези апарати е по-малък, както и вероятността от странични ефекти. Методът е неинванзивен, което го прави безопасен и позволява третирането на всеки тип кожа. При процедурите се усеща леко затопляне, чрез което се активира производството на колаген. По този начин се отстраняват фините бръчки, нежеланите капиляри и пигментни петна се редуцират.

При терапиите с неаблативни лазери не е необходим престой в клиника. При излагане на слънчева светлина трябва да се постави слънцезащитен крем.

Сесиите от процедури са от 4 до 6, а периодът между тях е около 4 седмици.

Недостатък на терапиите с неаблативните лазери е това, че ефектът е по-малък.

Лазерите, които са неаблативни за лечение на кожни проблеми са: Pulsed-Dye (PDL), Nd:Yag, Alexandrite laser.

PDL лазерите се използват за лечение различни повърхностни съдови проблеми, напукани капиляри, родилни петна от вида Портвайн, стрии, фини бръчки около очите. Недостатък при тях е, че може да настъпи зачервяване или промени в пигментацията на кожата.

Nd:Yag може да се прилага за премахване на татуировки, съдови нарушения, пигментни промени, лунички, нежелано окосмяване, бръчки и др. След терапиите с този вид неаблативен лазер има вероятност да се възобнови проблемът.

Alexandrite laser служи за отстраняване на нежелано окосмяване, татуировки, третиране на вени и др.


  • Фракционни лазери

Процедурите с фракционни лазери са иновативен метод в съвременната естетическа медицина. Фракционният CO2 лазер е разработен в САЩ. Познат е като Фототермолиза, която представлява процес на разрушаване на тъканите под влиянието на светлинна енергия.

Методът разделя светлината на множество малки лъча. По този начин лазерният лъч третира конкретни участъци, оставяйки незасегнати други. В следствие на това нараняването на кожата е по-малко, което от своя страна спомага за по-малък възстановителен процес. След терапиите с този вид лазери третираните зони възвръщат нормалния си вид за 7-10 дни.

С фракционната CO2 лазерна технология могат да бъдат премахвани различни постоперативни белези, както и акне, стрии, бръчки и отпусната кожа. Терапията с фракционен лазер може да даде ефект още след първата процедура. В зависимост от желаните резултати или третираните зони се препоръчват 4 или 6 посещения.


Кои са лазерите за епилация?

Обезкосмяването е познато от древността. В различните култури наличието или липсата на окосмяване се свързвало с различни социални норми. В Египет, например, гладката и епилирана кожа е признак за красота и младост. В Индия, жените, които са вдовици, трябвало да обръснат главата си. Това се разглеждало като отлъчване от обществото.

В Европейската култура епилирането навлиза след 20-те години на XX век, с появата на късите поли, по-оскъдните дрехи и по-изрязаното бельо. През 1910 година са се обезкосмявали актрисите или танцьорките.  30-те години техниките за премахване на излишното окосмяване стават все по-популярни. По това време жените използвали депилатоарен крем, за който се оказало, че в състава му влиза отрова за мишки. През 40-те години Кинг Кам Жилет разработва самобръсначката за жени.

В днешно време съвременната жена има огромен избор как да се лиши от излишните косми. Бръсначът в нашето съвремие се смята може би за най-лошия метод, който може да се използва за обезкосмяване. Най-актуалните тенденции са свързани с трайното премахване на космите или иначе казано – лазерна епилация. Съществува и фотоепилацията като начин за обезкосмяване. Кои са плюсовете и минусите ще се запознаем в следващите редове.


  • Фотоепилация

Фотоепилацията се нарича още IPL – интензивна пулсираща светлина. Този метод се дели на 2 подвида:  IPL и ELOS фотоепилация.

IPL технологията e със спектър от 515-1200 nm, което позволява епилиране на косми с различна дълбочина и цвят. Унищожаването на фоликулите се осъществява със специална лампа, наречена криптон. Излъчваната светлина прониква до дермата и достига до меланина в космите. По този начин се създава топлинен ефект (до 80 °С), който спомага за трайното унищожаване на космите. След 1-2 процедури окосмяването намалява до 25-30 %, а останалата част от космите изтъняват. Ефектът от процедурите трае от 6 месеца до 2 години. За трайни и добри резултати са необходими от 6 до 10 посещения.   

Характерно за IPL обезкосмяването е, че успява да премахне само тъмните косми. За съжаление светлото и бялото окосмяване не може да бъде привлечено от светлината.

ELOS или E-light фотоепилацията е съвременен метод разработен през 1999 година. Той съчетава Intense Pulsed Light (IPL) и  Radio Freqency (RF) технологии – електромагнитна и светлинна енергия. При него има и система за охлаждане, което прави епилирането сравнително безопасно, безболезнено и с минимален риск от изгаряне.

В най-общи линии електромагнитната енергия образува топлина, която нагрява космената структура в дермалния слой на кожата. По този начин епидермисът остава невредим.

Ефектът от процедурите е около 2-3 години. След един курс могат да бъдат премахнати от 10 до 30 % от космите. За най-добри резултати са необходими 8-10 процедури, с които може да се очаква премахване на 90-100 % на тъмните косми и 70-80 % на светлите.

Важно е да се отбележи, че за постигането на качествени резултати, уредът трябва да е с по-голяма мощност – около 2000-2500 W. При процедури, провеждани с по-ниска мощност, курсът е по-продължителен.


  • Лазерна Епилация

Лазерната епилация е един от модерните и съвременни методи за трайно обезкосмяване. Едно от най-големите предимства е, че може да се прилага върху различни фототипове кожа с различно оцветяване на космите. Ефектът от процедурите е с най-дълготраен, безопасен и безболезен.

Кои са видовете лазери за перманентно обезкосмяване?

Всеки един от апаратите има кристал, според който се определя и вида на самия лазер. Според това те са неодимов, рубинов, александритов.

Неодимовата лазерна технология или Nd-yag възниква през 80-90-те години на XX в.  Методът е един от най-разпространените в България и е с минимална болка при процедурите. Вълната на лазерното лъчение е 1064 nm, а вълните се усвояват от меланина в косъма и космения фоликул. При самите процедури лъчите достигат дълбочина до 6 мм. и успяват да унищожат и по-дълбоко разположените косми. В следствие косъмът изгаря, а желаните зони са напълно изчистени. Ефектът от Nd-yag технологията е около 2 години. Може би най-голямото предимство е това, че курсът по обезкосмяване може да се прилага и през лятото, независимо от тена на кожата. Но 3 седмици след това не се препоръчват посещенията на солариум. Най-добри резултати се забелязват след 8-10 процедури – около 80-90%.

Александритният лазер е метод също от 80-90-те години.  При тази технология вълната е 755 nm. В същината си лазерното лъчение поглъща само меланина в косъма и кожата. Дълбочината, до която достигат лъчите е около 4-6 мм. Както при неодимовия вид лазери, при александритния космените фоликули също изгарят. Резултатите от курса са около 3-4 години. Трябва да се подчертае, че процедурите с този лазер крият висок риск от зачервявания, болка и не могат да се прилагат през лятото.

Най-новата и иновативна технология за перманентна лазерна епилация е Диодната. Нарича се още „Златния стандарт на лазерната епилация“. Възниква в  XXI век и е един от най-ефективните методи за трайно обезкосмяване. Дължината на лазерната вълна е 808 nm, която се усвоява от меланина в космения фоликул, но не и от този в кожата. Загряването е минимално, което предотвратява риска от зачервявания и дискомфорт. Дълбочината, до която достигат лъчите е до 8 мм. Диодният лазер е щадящ към кожата, а съотношението процедури-желан резултат е по-високо.Ефектът е 10-12 години трайно обезкосмяване. Методът може да се прилага за всички типове кожа. Един от недостатъците е, че след процедурите косъмът не е унищожен и продължава да расте. След около 15-20 дни има така нареченото „излющване на кожата“, което представлява избутване на косъма от долния нов слой на тъканта. Друг минус на процедурите с диоден лазер е, че не може да се прилага 3-4 седмици след продължително излагане на слънце.