Почти няма жена, която да не се е сблъсквала с целулита, независимо дали е слаба, или по-закръглена. В случая килограмите нямат значение, а начинът ни на живот. Сигурно сте виждали снимките на известни личности на плажа и сте си задавали въпроса „Защо тя е слаба, а има целулит?“. Отговорът е: Защото има комплекс от фактори, предпоставящи появата на целулита.

Терминът „целулит“ за пръв път се употребява през 1873 г. във френски медицински речник от докторите Емил Литре и Чарлз-Филип Робин. В интерес на истината значението на думата, което предлагат, няма нищо общо с днешното разбиране на понятието като „натрупани подкожни мазнини“. Под думата „целулит“ те имали предвид възпалението на клетки или тъкани. Терминът „целулитис“ означава бактериална инфекция на кожата и тъканите под нея.  

С появата на термина в списанието Vogue през 1968 г. думата придобива нов смисъл – най-големият враг на красивото женско тяло.


Проблемът

В разгара на лятото и на морските месеци всички жени изваждаме любимите си летни дрехи, които се отличават с много пъстри цветове и къса дължина. Няма нищо притеснително в секси късите панталони, особено при такива кипящи температури, но изведнъж решаваме, че ще ги отделим настрана за догодина. Защо? Колкото и да ни увещават близките, че ни седят добре, ние навличаме някой панталон, дълга пола или рокля, и то само заради един недостатък, който носи името Целулит. Още повече притеснение докарва, когато вместо да релаксираме на плажа, гледаме как слънчевите прожектори експонират най-големия дефект на нашето тяло наречен “портокалова кожа“.


Възникване на проблема

Появата на този проблем се характеризира с изменение на структурата на кожата, при което тя става неравномерна, губи своята еластичност,                                                  което може да бъде вследствие на:

  • натрупване на мастна тъкан, свързано с възрастови изменения на тялото
  • хормонални проблеми
  • промени в метаболизма, дължащи се на диети, нездравословно хранене или недостатъчно прием на вода
  • прекомерен стрес и недоспиване, водещи до презапасяването на мастните клетки, които влизат в режим на готовност за оцеляване
  • носенето на прекалено тесни дрехи нарушава кръвообращението


Решението на проблема

Препоръчително е да се спортува, както и да се поддържат редовни храненето и пиенето на течности. Наспиването също ще помогне за по-бързото възстановяване на вашата кожа. Освен активно движение и здравословен начин на живот, за редуцирането на целулита може да се използват и редица козметични уреди, чиято употреба е възможна, както в козметични салони, така и в домашни условия. Използването на качествени козметични уреди може да ускори процеси като обмяната на веществата, кръвообращението и изгарянето на излишната енергия от мастните клетки. 


                                                                                               


Спомага за по-доброто кръвообращение, предотвратява задържането на течности под кожата. Чрез вакуумът, който се получава от вендузите, мастните клетки се разграждат и кожата възвръща своята еластичност. Препоръчително е да се намажете с масажно или антицелулитно масло преди да използвате вендузите, за да се плъзгат много по-лесно по кожата ви. По една 10-минутна процедура на ден ще покаже видими резултати.


Друг способ за премахването на зловредния целулит е чрез процедури с дермаролер. Той спомага за производството на колаген и еластин – основните за младата и стегната кожа протеини. Подобрява кръвообращението и засилва циркулацията на лимфната система. Освен това може да се използва и за масаж и разтоварване от напрежение. 


Електропорацията и електроосмозата действат на принципа на взаимноотблъскващите се електрически заряди, които въздействат дълбоко в подкожната тъкан и забързват метаболизма, изхвърлянето на излишната натрупана мастна тъкан и ненужните вещества. 


Козметичният уред целутрон използва нискочестотен ток, който стимулира изхвърлянето на мазнините и токсините, натрупани в подкожната тъкан. Ефектът е като след фитнес тренировка, тъй като електростимулацията кара мускулите да работят и освен това действа болкоуспокояващо.


Кавитацията е процедура, при която чрез ултразвукови вълни с честота 36-38 Hz, мазнините се преобразуват под формата на течности и се изхвърлят през пикочните пътища. Задейства се метаболизмът на тялото и производството на нови колагенови влакна, еластин и хиалуронова киселина. Препоръчителна е по една 20 минутна всекидневна процедура в период от около 3-5 седмици.


Доказан метод за ефикасното премахване на целулита, пресотерапията спомага чрез лимфен дренаж за детоксикацията на организма и освобождаването на подкожните мазнини. Помага при проблеми свързани с отоци, разширени вени, подуване на тялото и лицето от задържането на излишни течности.  За видими резултати, препоръчителни са поне 10 процедури.


Посредством вакуум и локално охлаждане на избраната зона се достига до мастната тъкан и тя се отделя постепенно по естествен път. Криотерапията се извършва със специален апарат за криолиполиза, който е новата алтернатива на липосукцията. Действа безотказно за ускоряването на кръвообращението, като предизвиква рефлексно свиване и последващо отпускане на кръвоносните съдове, увеличава притока на кислород. Резултатите от процедурите с апарат за криолиполиза  могат да станат нагледни след около месец използване.


                                                                                           


Красивото и стегнато тяло изисква постоянно полагане на грижи и здравословен начин на живот. За да го постигнем, трябва да имаме необходимите условия, каквито са добрият режим на хранене, пиенето на вода, спортуването и употребата на подходящи за кожата ни козметични уреди.