Почти няма жена, която да не се е сблъсквала с целулита, независимо дали е слаба, или по-закръглена. В случая килограмите нямат значение, а начинът ни на живот. Сигурно сте виждали снимките на известни личности на плажа и сте си задавали въпроса „Защо тя е слаба, а има целулит?“. Отговорът е, защото има комплекс от фактори, предпоставящи появата на целулита.

Терминът „целулит“ за пръв път се употребява през 1873 г. във френски медицински речник от докторите Емил Литре и Чарлз-Филип Робин. В интерес на истината значението на думата, което предлагат, няма нищо общо с днешното разбиране на понятието като „натрупани подкожни мазнини“. Под думата „целулит“ те имали предвид възпалението на клетки или тъкани. Терминът „целулитис“ означава бактериална инфекция на кожата и тъканите под нея.  

С появата на термина в списанието Vogue през 1968 г. думата придобива нов смисъл – най-големият враг на красивото женско тяло.


Проблемът

В разгара на лятото и на морските месеци всички жени изваждаме любимите си летни дрехи, които се отличават с много пъстри цветове и къса дължина. Няма нищо притеснително в секси късите панталони, особено при такива кипящи температури, но изведнъж решаваме, че ще ги отделим настрана за догодина. Защо? Колкото и да ни увещават близките, че ни седят добре, ние навличаме някой панталон, дълга пола или рокля, и то само заради един недостатък, който носи името Целулит. Още повече притеснение докарва, когато вместо да релаксираме на плажа, гледаме как слънчевите прожектори експонират най-големия дефект на нашето тяло наречен “портокалова кожа“.


Възникване на проблема

Появата на този проблем се характеризира с изменение на структурата на кожата, при което тя става неравномерна, губи своята еластичност,                                                  което може да бъде вследствие на:

  • натрупване на мастна тъкан, свързано с възрастови изменения на тялото
  • хормонални проблеми
  • промени в метаболизма, дължащи се на диети, нездравословно
  • хранене или недостатъчно прием на вода
  • прекомерен стрес и недоспиване, водещи до презапасяването на мастните клетки, които влизат в режим на готовност за оцеляване
  • носенето на прекалено тесни дрехи нарушава кръвообращението


Решението на проблема

Препоръчително е да се спортува, както и да се поддържат редовни храненето и пиенето на течности. Наспиването също ще помогне за по-бързото възстановяване на вашата кожа. Освен активно движение и здравословен начин на живот, за редуцирането на целулита може да се използват и редица козметични уреди, чиято употреба е възможна, както в козметични салони, така и в домашни условия.  Използването на качествени козметични уреди може да ускори процеси като обмяната на веществата, кръвообращението и изгарянето на излишната енергия от мастните клетки. 


                                                                                               


Спомага за по-доброто кръвообращение, предотвратява задържането на течности под кожата. Чрез вакуумът, който се получава от вендузите, мастните клетки се разграждат и кожата възвръща своята еластичност. Препоръчително е да се намажете с масажно или антицелулитно масло преди да използвате вендузите, за да се плъзгат много по-лесно по кожата ви. По една 10-минутна процедура на ден ще покаже видими резултати.


Друг способ за премахването на зловредния целулит е чрез процедури с дермаролер. Той спомага за производството на колаген и еластин – основните за младата и стегната кожа протеини. Подобрява кръвообращението и засилва циркулацията на лимфната система. Освен това може да се използва и за масаж и разтоварване от напрежение. 


Електропорацията и електроосмозата действат на принципа на взаимноотблъскващите се електрически заряди, които въздействат дълбоко в подкожната тъкан и забързват метаболизма, изхвърлянето на излишната натрупана мастна тъкан и ненужните вещества. 


Козметичният уред целутрон използва нискочестотен ток, който стимулира изхвърлянето на мазнините и токсините, натрупани в подкожната тъкан. Ефектът е като след фитнес тренировка, тъй като електростимулацията кара мускулите да работят и освен това действа болкоуспокояващо.


Кавитацията е процедура, при която чрез ултразвукови вълни с честота 36-38 Hz, мазнините се преобразуват под формата на течности и се изхвърлят през пикочните пътища. Задейства се метаболизмът на тялото и производството на нови колагенови влакна, еластин и хиалуронова киселина. Препоръчителна е по една 20 минутна всекидневна процедура в период от около 3-5 седмици.


Доказан метод за ефикасното премахване на целулита, пресотерапията спомага чрез лимфен дренаж за детоксикацията на организма и освобождаването на подкожните мазнини. Помага при проблеми свързани с отоци, разширени вени, подуване на тялото и лицето от задържането на излишни течности.  За видими резултати, препоръчителни са поне 10 процедури.


Посредством вакуум и локално охлаждане на избраната зона се достига до мастната тъкан и тя се отделя постепенно по естествен път. Криотерапията се извършва със специален апарат за криолиполиза, който е новата алтернатива на липосукцията. Действа безотказно за ускоряването на кръвообращението, като предизвиква рефлексно свиване и последващо отпускане на кръвоносните съдове, увеличава притока на кислород. Резултатите от процедурите с апарат за криолиполиза  могат да станат нагледни след около месец използване.


                                                                                           


Красивото и стегнато тяло изисква постоянно полагане на грижи и здравословен начин на живот. За да го постигнем, трябва да имаме необходимите условия, каквито са добрият режим на хранене, пиенето на вода, спортуването и употребата на подходящи за кожата ни козметични уреди.