Всички сме чували какви ли не легенди за това, кое е полезно и кое е вредно за здравето на нашата кожа и какво трябва и какво не трябва да правим, за да изглежда тя добре. В следващите редове, ще се опитаме да разбием някои от тези митове.

 

Вероятно много често сте чували от Ваши приятелки следното изречение:   

Не мога да ям шоколад, защото от него ми излизат пъпки и кожата на лицето ми става мазна!

Причината за това не е задължително да се дължи на консумацията на шоколад. Пъпките, омазняването и всички други процеси, които нарушават състоянието на кожата ни, най-често са в следствие на това, че не полагаме достатъчно грижи за нея, като например да я почистваме от замърсявания. Според германски учени, консумацията на черен шоколад, освен, че не е вредна, даже се оказва полезна за кожата, тъй като подобрява микроциркулацията на кръвта, има противовъзпалително действие и предпазва кожата от вредните UV лъчи, а освен това и повишава хормона на щастието. За това не се притеснявайте да ядете шоколад, само внимателно избирайте какъв да бъде той.

 

Следващият мит, който ще се опитаме да разбием е свързан с образуването на целулит и по-точно с твърдението - целулитът може да бъде отстранен посредством антицелулитни кремове, гелове и масажи. 

Виновниците за появата на целулит са заседналия начин на живот, употребата на алкохол и цигари, нездравословното хранене,  недостигът на витамини и минерали и не на последно място недоспиването. Всички тези фактори, осигуряват благоприятна среда, за образуването на целулит, от което става ясно, че с използването на антицелулитни продукти, определено няма да успеем да се отървем от него. Тези продукти имат краткотрайно действие, тъй като повечето съдържат кофеин, който стимулира кръвообращението и има диуретично действие, течностите от кожата се „изсмукват“ и тя изглежда стегната, но за кратко време. Масажът също стимулира клетките, но тъй като не може да се извършва постоянно, за това и неговият ефект е краткотраен. В обобщение – за да изглеждаме и да се чувстваме добре без да имаме „портокалова кожа“ трябва да помислим за здравето си и да подобрим начинът си на живот. Това не е толкова трудно, колкото звучи! С правилен режим на хранене, с достатъчно движение, сън и със сведени до минимум вредни навици бихме могли да го постигнем.

 

Всеки човек има по тялото си бенки. Това са доброкачествени пигментни петна, които са придобити или са ни по рождение, образували се вследствие на увеличен брой меланоцити в базалния слой на епидермиса и като такива не трябва да бъдат премахвани. 

                                                                                          Това твърдение не е вярно, тъй като, когато има изменение във формата, размера и цвета на бенките, това може да е предпоставка за образуването  на меланом. Поради тази причина, е много важно да следим бенките по нашето тяло и ако забележим някаква промяна, да се консултираме със специалист, който ще прецени дали те трябва, или не трябва да бъдат премахнати. 

 

 

 

 

Сигурно сте попадали в ситуация, в която се разказва забавна история, която има смешен завършек и всички се смеят, но един или няколко от присъстващите не си позволяват да се засмеят, тъй като това ще е причина за по-бърза поява на бръчки.

 

Често срещано твърдение е, че ако се смеем, кожата ни ще се сбръчка и ще остане така завинаги. Това, разбира се, за щастие не е вярно.

Стареенето е процес, който не може да бъде предотвратен, освен ако не сте открили формулата за „вечна младост“. Бръчките се появяват без значение дали напрягаме лицевите мускули чрез смях или не. За това не бъдете един от тези скучни хора и се усмихвайте колкото можете повече, защото смехът е здраве.

Както съществува митът, че напрягайки лицето си чрез смях ще се състарим по-бързо и не трябва да го правим, така се поражда и обратното твърдение, че „гимнастиката за лице“ ни предпазва от мимически бръчки. 

Точно толкова вярно, колкото и предишното твърдение. Кожата може да бъде поддържана и да има младежки вид, ако се грижим добре за нея и използваме подходящите за целта средства. За борбата с бръчките съществуват безкрайно много козметични продукти, процедури и козметични уреди, с които този процес да бъде забавен.  Не е нужно да се лишаваме от смях, или пък да се напрягаме прекалено много чрез упражнения за лице. 

 

И докато сме на тема – бръчки, нека опровергаем още един мит, а именно този, който гласи – Ще остарееш точно като майка си!


 
Това твърдение е вярно само до степен, която е генетично заложена, или иначе казано, нашите гени са един от факторите, които оказват влияние върху процеса на остаряване. В основата на всичко е начинът ни на живот. Вредните навици, лошия хранителен режим, липсата на достатъчно сън, стресът и прекомерното излагане на вредните UV лъчи са основните причинители на отпусната кожа. 

Друг мит гласи, че не трябва всеки ден да се гримираме, защото това ще навреди на кожата ни. Истината е, че не нанасянето на грим вреди на нашата кожа, а липсата на неговото отстраняване. Една от основните причини, поради които кожата на лицето ни не изглежда здрава, е неправилното почистване или отсъствието на такова. На всички ни се е случвало да се приберем късно вечер или рано сутрин от купон или от работа и единственото нещо, което да имаме желание да направим, да е, да си полегнем в леглото и да заспим и много от нас са го правили, пренебрегвайки необходимостта да премахнем грима си. За да бъде кожата ни здрава и добре изглеждаща, трябва да се грижим за нея и най-вече да я почистваме правилно. Измислени са безкрайно много продукти и козметични уреди, с които можем да се поддържаме здрави и красиви. 

Следващ мит – Епилацията с нищо не е по-добра от депилацията.

 

Или казано на по-разбираем език – да скубем или да бръснем космите. Премахването на нежеланото окосмяване е въпрос на личен избор, за това дали и как да се случи. Вариантите за това са 2 – или те да бъдат епилирани като този метод ги отскубва от корена, или да бъдат избръснати, като при този вариант косъма бива отрязан, а в основата си продължава да расте. Избръсването е по-бързият вариант, но епилацията е по-ефективния. При премахване с кола маска, восък или епилатор косъма бива отстранен из основата му. Този процес забавя появата на нов косъм и за известен период от време не е нужно да се притесняваме.  На лице са много продукти за кола маска и козметични уреди за епилация. Вие сами ще изберете как да го направите.

 

 

Ако сме здрави, не се нуждаем от масаж.

Това твърдение звучи абсурдно само по себе си. Всеки човек има нужда да се чувства добре физически и психически и масажът е подходящото средство за целта. Масажът датира от древността и съществуват много методи и техники за неговата направа. Масажът подобрява кръвообращението в цялото тяло, действа отпускащо и снема натрупаното напрежение, умора и стрес от цялото тяло. Действа ободряващо и възстановяващо. 

За това не се лишавайте от това удоволствие.