Ръководството за фризьорски салони и бюти съвети


Всеки търси фризьор, отдаден на каузата да изглеждаме възможно най-добре, защото е доказано, че в 90% от случаите косата ни прави най-силно първо впечатление. Затова въпросите каква прическа ми подхожда, коя прическа да изберем и как да намерим добър фризьор са съвсем основателни. Модерната градска дама не оставя избора на фризьорски салон и прическа на случайността.

Може би е най-лесно да определим типажи, както и самите фризьори и фризьорки разделят клиентките си. Никой няма да ви го каже направо, но съществуват архетипни модели както при жените, така и при хората, които се занимават с косите им. 

Изборът на клиентките редовно зависи от редица фактори -  влиянието на сериалите тип “Сексът и градът”, начинът на живот (в повечето случаи - вреден) и модата в Холивуд.

Ако все още не сте придобили първи впечатления, ще ви помогнем, давайки ви няколко ценни насоки за избор на добър фризьор, фризьорски салон и прическа, която ще ѝ отива.


Подстригвате ли се в евтин салон?

Фризьорски пакет

Много лесно може да оцените мястото по отношението към чистотата, колко дълго трябва да чакате и колко са доволни клиентите. По време на консултацията трябва да попитате за услугите, които се предлагат, каква професионална козметика за коса се използва.

Фризьорското оборудване не е поддържано – гледайте добре района, който би трябвало да е предназначен за ваш релакс. Чиста ли е фризьорската мивка? Поддържан ли е фризьорският стол? Ако оборудването е захабено, най-вероятното собственикът гледа работата си през пръсти. Щом не може да отдели 5 минути за поддръжка на фризьорското оборудване, не бива да му поверявате косата си. Ако имате нужда от освежаване на интериора, може да разгледате предложенията ни в страницата на Красота и стил. Сред качествените ни модели е комплектът “Златна охра”. Той е в лесна за почистване тапицерия и ергономична стойка. 

 Не измива добре косата ви – дори да отивате с коса, чиста като сълза , напълно професионално е, фризьорът да ви предложи да я измие. Ако не го направи или не усещате косата си достатъчно чиста, то със сигурност не трябва да посещавате същия салон втори път.

Фризьорът отказва да ви консултира - aко забелязвате, че коафьорът, освен че не се е погрижил за качеството на фризьорското оборудване, но и отказва да говори с вас, най-добре си потърсете друг фризьор. Професионалистът би трябвало да се интересува от вашите желания, да се увери, че ще получите исканото и че ще ви подстриже, така че да ви отива.

Подстрижката на фризьора - Бърз начин да проверите дали с фризьора има намерение да ви превърне в плашило е да погледнете неговата или нейната прическа. Ако харесате цялостния му стайлинг и представите му за красота, много вероятно е да харесате прическата, която ще ви направи.
Изберете си прическа

Според формата на лицето

  • за овални лица

При овалните лица скулите, челото и челюстта са на една линия. Като форми лицето напомня на правоъгълник и е смятано за най-симетрично. Идеалният вид за тази форма на лицето е дълга коса права коса. Може да направите и леки вълни в краищата. Ако искате да разчупите визията с бретон, подходящият за вас ще е гъст и прав бретон. Ако сте на вълна къси коси, препоръчителната ви къса дължина е до ключиците.

  • за сърцевидни лица

Сърцевидните лица са с широко чело и скули и тясна брадичка. Задачата при тази форма е да се скрие широкото чело и да се създаде симетрия. Най-много отива обемна коса с бретон настрани, като е задължително бретонът да е дълъг под веждите. Може да е права, къдрава или на вълни, но най-много им отива чупливата коса.

  • за кръгли лица

При кръглите лица челото, челюстта и скулите са на една линия, но за разлика от овалните лица кръглите са широки. Най-много им отива дългата права коса. Ако решат да си направят бретон, то той трябва да е филиран и на една страна. Отива им също прическа на етажи, също така и леки вълни. Ако искате къса коса, спрете се на боб.

  • за квадратни лица

При квадратните лица линията на челюстта, скулите и челото също е еднаква. Също са с широки лица, но контурите са по-ясно изразени. Ако отметнат косата си назад, жените ще забележат, че лицето им прилича на квадрат – със силно изразена острота. Задачата при тази форма на лице е да се смекчат грубите форми. Това ще се постигне с леко изтъняване на косата, обем и дълъг бретон. На жените с квадратни лица им отиват дължини под раменете. Идеални за тях са карето и косите със средна дължина, изсветлени в краищата.

  • за триъгълни лица

Триъгълните лица спадат към формите с най-силна диспропорция – едната част е видимо по-широка от другите две. При триъгълните лица най-широката част е челюстта, а челото и скулите са по-тесни. Прическа, която веднага ще им придаде симетрия, е боб. Задължително е да си правят прически с повече обем. Отивам им също дълги бретони и път настрани.

Фризьорска ножица Kitami K500

  • за диамантени лица

Диамантните лица също са сред редките форми със силна липса на симетрия. При тях скулите са най-широката част, на челюстта и челото са тесни. Подходящите прически за тях са тези, които не подчертават скулите. Акцентът трябва да е или на челото, или на брадичката. Отиват им бретони във всякаква форма и вид и къси коси с дължина до раменете. По-подходящи са косите на вълни и в никакъв случай не трябва да се изправят без обем.

  • издължени лица

При издължените лица диспропорцията е по отношение на дължина и широчината. Те са по-дълги, отколкото са широки. Лесно могат да направят това с прав и гъст бретон. Подходящи за тях са по-късите прически с дължина до ключиците и косите на вълни или къдрици. 


Според типа коса

- за къдрава коса - къдравите коси спокойно могат да се пуснат с различни дължини стига да са поддържани с козметика за хидратиране на къдриците. 

- за непокорна коса -  при непокорна коса е по-добре да се спирате на късите дължини. Ако искате по-дълга коса, поискайте и етажи, както и филиране , за да намалите бухналостта.

- за тънка коса  - по правило за тънката коса са по-подходящи късите дължини, защото с дългата коса ще губите от обема. Ще ви отива също коса на етажи и леко изтъняване, което ще придаде повече плътност.


Козметиката, която трябва да избираме

Границата, с която трябва да определите дали косата ви е по-скоро мазна или по-скоро суха, е периодът, през който се налага да я миете. Нормалната коса се мие на всеки 3 дни. Ако се налага да я миете по-често, за да изглежда косата ви чиста, то имате мазна коса. Ако след тези 3 дни косата ви изглежда суха, вие сте със суха коса.

При мазните коси търсете продукти, които ще освежават, а при сухата – продукти, които хидратират.

Шампоан Pro vitamine B5

При чувствителен скалп препоръчваме шампоан с екстракт от лайка  PRO-VITAMINE B5, разработен от естествени съставки в противовъзпаляващи елементи. Те хидратират и възстановяват неутралния баланс на косата.

Ако косата ви е чуплива или къдрава, търсете веган продукти без парабени и сулфати, защото те изсушават косата и с тяхната употреба косата ви ще изглежда наелектризирана. Хубаво е да използвате и олио за коса, което ще подхрани и хидратира косата ви.

Ако сте стигнали до финала на статията и с ръка на сърцето може да кажете, че нищо не сте разбрали, то и за вас има решение. Универсалната прическа, която ще отива на всеки независимо от формата на лицето или типа коса, е небрежна прическа с дължина до ключиците и дълъг бретон настрани.