Нежелани реакции при епилацията с кола маска и как да ги избегнем


Ако кожата на лицето е много тънка и кола маската може да допринесе за появата на някои странични ефекти. Нежеланите реакции са: обрив, кожна болка, червени петна, пъпки и така нататък. Също така, може да бъде предизвикано дразнене или изтръпване на кожата. След епилация на кожата трябва задължително да нанесете успокояващи средства. Ако процедурата се извършва в салон, не трябва да се притеснявате за това. Използват се и балсами за да се удължи ефекта от епилацията. Козметичните компании произвеждат различни лосиони, чрез които растежа на косъма се забавя. Често козметолозите съветват да изберете лосиони, които съдържат лайка. Веднага след процедурата, за предпочитане е да не покривате кожата. След кола маска - приберете се у дома, съблечете се и не докосвайте кожният участък, претърпял процедурата.

Всички описани по-горе нежелани реакции са най-често временни. Те траят само няколко дни и ефективно се поддават на лечение. Но ако някои от тези нежелани реакции продължават за дълго време, ние трябва да се заключим, че кола маската не е за нас, и да я избягваме в бъдеще. В някои случаи, кожата на лицето може дори да кърви. Ако имате тъмна кожа, възможен ефект на кола маската е обезцветяването и, след почистване на лицето. Разпространява се мнението, че редовната епилация на лицето води до появата на ранните бръчки. Но за този факт хората имат различни мнения.

Почистването с восък отваря порите. В резултат на това кожата става много чувствителна към бактериите и увеличава възможността от заразяване. След кола маска трябва да измиете лицето си лек пилинг, тъй като с него ще се избегне проблемът с врастналите косъмчета. Да не се използва кола маска след употреба на алкохол или кофеин. Алкохолът и кофеинът ще направят кожата ви по-чувствителна и това може да доведе до зачервяване и възпаление.

Притиснете с ръка място на епилация, защото това ще помогне за успокояване на раздразнената кожа. Избягвайте излагането на слънце в продължение на 2 дни след кола маска. Ако имате нужда да излезете на слънце, преди това слънцезащитни продукти с висок SPF агент.

За да се успокои кожата използвайте студен компрес, например под формата на кубчета лед в мека хавлиена кърпа. Желателно е също така да използвате успокояващи и овлажняващи лосиони, които съдържат екстракт от алое вера. Ако след кола маска се появят пъпки, се препоръчва да ги премахнете със смес от лимонов сок и сок от краставица. Тази маска трябва да се прилага в продължение на 15 минути, след което да я изплакнете с вода.