Какво е представлявала бръснарницата в миналото и какво днес?


Все по-популярно и модерно в днешно време е оформянето и поддържането на мъжката прическа и брада и то не къде да е, а в добре забравените бръснарници. След известно затишие бръснарските салони отново набират популярност. За приликите и разликите? И как изглежда съвременният бръснарски салон?


Бръснарниците в миналото

Съвсем в началото бръсненето е бил болезнен процес, който в средата на XVI век става по-приемлив. Това настъпва с появата на сапунената пяна, която започва да се нанася непосредствено преди премахването на брадата.

В миналото не е имало обособени помещения, а процедурите се извършвали в обществените бани. Самите бръснари били и хирурзи, които лекували рани, изваждали развалени зъби, носели отговорност за кръвотеченията и др. С развитието на медицината, обаче, тази задача била дадена на хирурзите.

През Средновековието фризьорите се занимавали основно с оформянето и поддръжката на перуки. На по-късен етап започнали да подстригват и оформят бради по домовете на клиентите. Така се стига до появата на първия фризьорски салон едва в края на XIX век, който бил предназначен само за мъже.

С течение на времето бръснарницата става място за комуникация и мъжки разговори, което, разбира се, се случвало в момента на оформяне и подстрижка на ежедневния тоалет. Бръснарите били едни от най-информираните хора, които научавали всички новости от своите клиенти.

След този подем и разцвет идва период, в който бръснарския салон губи своята актуалност и все по-рядко хората се оставяли в ръцете на професионалисти. Това е предизвикано от появата на самобръсначките, които са по-хигиенични, както и заради опасността от инфекции и заразяването с различни болести.


Бръснарниците днес

Към днешна дата самата процедура се различава от техниките за бръснене в миналото. Разбира се, много бръснари се основават на методи, използвани и преди, но усъвършенствани и в крак със съвременните тенденции.

При традиционното бръснене, например, са се използвали топли кърпи, които били потапяни в различни масла. Поставяли се върху лицето на клиента като целта им е била да отпуснат кожата. След самите процедури пък се слагала студена кърпа, която да успокои кожата и свие порите.

Днес бръснарите прилагат осъвременени техники и продукти, с които самото бръснене се превръща в релаксираща терапия и време за почивка.

Някои от сегашните бръснарници предлагат и типичните за жените процедури – маникюр, педикюр и дамско подстригване и прическа. Други пък, са само и единствено за силния пол и в някои отношения доста приличат на тези от миналото като поднасят на своите клиенти различни забавления: разнообразни игри, нещо за четене, хубава музика, чаша хубаво питие и приятна компания за раздумки. Така времето в бръснарския салон се превръща в своеобразен мъжки празник.

По отношение на интериора съвременните бръснарници изглеждат доста винтидж  и приличат на тези от миналото. В интериорния дизайн днес умело се смесват различни епохи и се комбинират елементи от дърво, бетон и тухла. Акцентът обикновено е в бръснарския стол, който е в ярък открояващ се цвят (жълто, зелено, червено, синьо и др.) От гледна точка на визията модерните столове съчетават практичност и лукс в бароков или ренесансов стил. Така успяват да задоволят потребностите и на най-претенциозните джентълмени.


Ето и нагледно как изглежда съвременният бръснарски салон: