Първите въпроси, които изникват са как да отворим фризьорски салон и какво трябва да има в него.


Много от нас мечтаят да развият собствен бизнес, където да покажат своя собствен начин и стил на работа. Изключение на правят и фризьорите, много от които искат да отворят свое студио.

Ако сте предприели стъпката да създадете собствено студио, знаете, че има артикули, без които не бихте могли да работите.

Тук ще Ви изброим основното фризьорско оборудване, което е напълно задължително. Разбира се, с разрастването на бизнеса, може да се набавят още редица мебели и уреди, които биха обогатили списъка с услуги, които предлагате. Тук обаче ще посочим полезна информация за стартиращите салони и ще се спрем само на задължителното, с което трябва да се сдобиете.


Фризьорско огледало

Огледалото е задължителен елемент от всеки салон. Изберете такова, което е с идеално гладко стъкло. В противен случай може да има изкривявания на образа, което би направило лошо впечатление на клиентите. Препоръчваме да се спрете на модел с помощна лавица, върху която можете да поставяте принадлежности.


Фризьорски стол

Столът, на който седи клиентът е една от най-важните части в обзавеждането на салона. Той задължително трябва да е комфортен, за да може клиентът да се чувства удобно по време на процедурата. Съветваме да изберете модел, който е с регулируема височина. Така ще можете да я нагласяте спрямо всеки посетител и нуждите на процедурата. Най-добрият вариант е ако столът е с крик, с който ще можете само с крак да настройвате височината, без да се налага да се навеждате или клиентът да става.


Посетителски стол

Важно е да осигурите място за сядане на клиентите, които чакат реда си, както и за тези, които изчакват да се прояви ефектът от направената им процедура. В салона трябва да има столове, диван или друга  мебел, на която да могат да седнат.


Измивна колона

Всяко фризьорско студио трябва да има възможност за измиване на косата. Затова е нужна измивна колона. Препоръчително е да се спрете на такава с дълбока мивка, защото с нея ще можете да измиете дори и дълги и буйни коси. Желателно е още мивката да е керамична. Изберете измивна колона с комфортна седалка, за да се чувства клиентът удобно, докато се измива косата му.


Фризьорска количка

Във всяко студио има десетки, а в някои дори и стотици принадлежности. За да ги подредите удобно и да са на една ръка разстояние, Ви трябва фризьорска количка. За да бъде тя максимално удобна, се спрете на модел с колелца, с които да се премества лесно. Също е добре количката да има и поставка за сешоар.


Уреди

В зависимост от предлаганите процедури в студиото може да има десетки уреди. Има обаче 4, които са задължителни. Това са машинката за подстригване, пресата, сешоарът и машата. Те са нужни за всички основни прически, които фризьорският салон трябва да предлага.


Ножици

Факт е, че не можете да подстрижете коса без фризьорски ножици. Изберете качествен модел от неръждаема стомана и с удобен захват. Съветваме да пробвате ножиците, преди да ги закупите, за да сте сигурни, че ще са удобни за работа.


Четки и гребени

За оформянето на всяка прическа е нужен гребен или четка. Изберете качествени, с антистатични свойства. За четките съветваме да са с естествен косъм.


Всичко изброено е задължително за един фризьорски салон. След като вече разполагате с това оборудване, можете да допълвате с още уреди, консумативи, дори и мебели. Не забравяйте, че фризьорското оборудване е дългосрочна инвестиция и трябва да се избере внимателно.